Ojakkalan Visan historiikki

Ojakkalan Visan historian voidaan katsoneen alkaneen sotien jälkeisestä ajasta, jolloin paikkakunnalle muutti paljon karjalaista siirtoväkeä. Karjalasta muuttanut väestö perusti Kalevan Viesti – nimisen urheiluseuran, jonka jäsenistöön liittyi ajansaatossa myös runsaasti paikallista sukujuurta omaavia henkilöitä.

1960-luvun puolivälissä alkoivat Kalevan Viestin Ojakkalan alajaoston aktiivit miettimään oman kylän nimeä kantavan urheiluseuran perustamista. Kalevan Viestin toimintaan ei suinkaan oltu tyytymättömiä, mutta etäisyys pääseuran toiminnalliseen keskukseen – Vanjärvelle – koettiin olevan pitkä ja toisaalta Ojakkalalaiset urheilun harrastajat haluttiin koota yhteen.

Urheiluseuran perustava kokous pidettiin 21.4.1967 Ojakkalan urheilutalolla. Kokoukseen osallistui 36 asiasta kiinnostunutta ja kokouksessa toimivat puheenjohtajana Aarne Leppilampi ja sihteerinä Sakari Moisio. Ennen kokousta pyydettiin keksimään urheiluseuralle nimiehdotuksia. Seuraavat nimiehdotukset otettiin varsinaiseen äänetykseen. Ohessa myös ensimmäisen äänestyskierroksen tulokset

  • Ojakkalan Ote (11 ääntä)
  • Ojakkalan Visa (8 ääntä)
  • Ojakkalan Urheilijat (5 ääntä)
  • Ojakkalan Veikot. (4 ääntä)

Kahden eniten ääntä saaneen ehdotusen kesken käytiin toinen äänestys, jonka Ojakkalan Visa voitti äänin 17/11.

Voittaneen nimiehdotuksen oli tehnyt Matti Lampinen, josta tuli Ojakkalan Visan kummi.

Seuran ensimmäisiksi urheilulajeiksi päätettiin hiihto, yleisurheilu ja palloilu.

Seuran puheenjohtajat

  • Aarne Leppiniemi 1967
  • Olavi Mattila 1968 – 1969
  • Simo Hirvelä 1970 – 1973
  • Hannu Sillanpää 1974 – 1981
  • Kari Heinonen 1982 – 1991
  • Tommi Heinonen 1992 – 1994
  • Matti Mäkilä 1995 – 1999
  • Mikko Isokangas 2000 – 2007
  • Kari Liukko 2007 – 2011
  • Kai Kahilainen 2012 – 2014
  • Janne Kettunen 2015 -2023
  • Mika Ahonen 2024-

Tapahtumia vuosien varrelta

Seuran alkuvuodet 1967 – 1969

Seuran alkuhetkiä ja Aarne Leppilammen puheenjohtajakautta kuvaa innostus uuden seuran aloituksesta ja pohjan luomisesta tulevalle toiminnalle sekä kyläläisten yhdistäminen samaan seuraan.

Seuran ensimmäinen toimintavuosi päättyi suruviestiin, kun seuran ensimmäinen puheenjohtaja Aarne Leppilampi ja hänen puolisonsa Ellen Leppilampi sekä rouva Mattila saivat surmansa liikenneonnettomuudessa Lohjalla 26.12.1967.

Toiminnan vakiintumisen myötä Mattilan puheenjohtajakaudella Ojakkalan Visan urheilijat saavuttivat menestystä myös kotipaikkakuntansa ulkopuolella. Urheilutalo peruskorjattiin ja järven jäälle ylläpidettiin jäärataa autourheilijoille. Autoilujaostoa ei kuitenkaan perustettu. Kansanhiihtoinnostus oli suurta hiihtojaoston ylläpitämien latujen ansiosta. Seuran lajeihin tuli mukaan myös suunnistus. Seura alkoi myös kerätä jäsenmaksuja toimintojensa rahoittamiseksi.

1970 -luku

Hirvelän puheenjohtajakausi piti sisällään useita merkkitapahtumia. Vuosina 1970, 1971 ja 1972 Ojakkalan Visan toimesta järjestettiin puistohiihdot. Kuntourheilutoiminta sai alkunsa 10 km pituisten kävelytempausten toimesta. Ojakkala päihitti niin Nummelan kuin Kirkonkylänkin kuntokävelytempauksessa.

Hannu Sillanpään puheenjohtajakauden vuodet olivat seuran kannalta tuloksellisia. Aikaisempina vuosina tehty pohjatyö toi lisää jäseniä ja samalla uuden urheilulajin – uinnin. Nummelaan valmistui uusi uimahalli ja Ojakkalan Visa oli alusta asti mukana uintiharjoittelussa oman harjoitusvuoron puitteissa.

Seuran jäseniä koulutettiin ahkerasti niin valmennuksen kuin tuomaritoiminnan suhteen. Kuntourheilun harrastus kasvoi ja samalla pyrittiin saamaan perheet mukaan seuratoimintaan. Aikakausi oli myös junioriurheilun voimakkaan kasvun aikaa.

1980 – luku

Kari Heinosen kymmenvuotisen puheenjohtajakauden aika oli koneellistamisen ja uusien lajien kilpailun aikaa Ojakkalassa. Visa keskittyi toiminnassaan enemmän perinteisiin lajeihin.

Hiihtolatujen teko koneellistui ja seura sai ensimmäisen moottorikelkkansa ja latuhöylän. Kylälle rakennettiin myös laskettelukeskus joka kilpaili maastohiihdon kanssa harrastajista. Samaan aikaan kylälle saatiin myös valaistu latu ja Visa huolehti hiihtolatujen kunnossapidosta kylällä. Hiihtoharrastus kuitenkin hiipui huonojen talvien takia vaikkakin uusien asukkaiden tulo lisäsi talviharrastusten kävijämääriä.

Menestystä saatiin myös yleisurheilun puolella. Pistesijoja ja mitaleita saatiin SM-tasolla. Seuran ensimmäinen SM-kulta tuli Marjo Vuorelan tuomana T-16 joukkuekeihäässä.

1990 – luku

1990-luvulle siirryttiin Tommi Heinosen puheenjohtajuuden siivittämänä. Nuorisotoiminnan piirissä alkoi raju kasvu ja nuoret ottivat vastuuta yleisurheilutoiminnan vetämisestä. Seuran toiminta vilkastui huomattavasti ja parhaimmillaan seuran budjetti ylitti 60 000 mk. Toiminnan laajuudesta ja laadusta saatiin tunnusta myös muualta. Seura sai Pohjolan Nuori Suomi tunnusstipendin jonka arvo oli 10 000 mk.

Yleisurheilussa tuli menestystä aina SM-tasoa myöten mm. Tuula Laitisen ansiosta. Tuula osallistui myös Suomi-Ruotsi yleisurheilumaaotteluun. Muita tuon ajan menestyjiä oli Santeri Uttula, Miika Jäntti sekä monet muut, jotka pärjäsivät hyvin piiritasolla.

Pesäpallotoiminta oli vilkasta harrastetasolla ja pesistä pelattiin ahkerasti Ojakkalan urheilukentällä. Visan miehet sijoittuivat parhaimmillaan kuntasarjassa toiseksi.

Seuran toiminta alkoi kuitenkin pikkuhiljaa hiipumaan muorten vetäjien muutettua muualle opiskelujen ja työelämän perässä. Pahin takaisku oli kuitenkin vielä edessäpäin, tapahtui jotain sellaista mihin kukaan ei ollut osannut varautua. Seuran johtava hahmo Tommi Heinonen menehtyi Grönlannin valloitusretkellä huhtikuussa 1997 ja se lamaannutti koko seuran toiminnan pitkäksi aikaa. Tommin kaltaista nuorten innostajaa ja seuraihmistä on lähes mahdotonta korvata ja kaikki vihtiläiset ja etenkin visalaiset urheilumiehet olivat syvästi järkyttyneitä Tommin äkillisestä poismenosta.

Traagisen tapahtuman jälkeen seurassa luotettiin pitkäaikaisen urheilumiehen Matti Mäkilän, joka oli toiminut seurassa jo kahdenkymmenen vuoden ajan, kykyyn johtaa seuraa eteenpäin. Harjoitusten vetäjistä oli kuitenkin huutava pula ja harrastajamäärät putosivat kovin pieniksi. Seura kuitenkin järjesti hiihto- ja yleisurheilukisoja sekä hoiti luistelukentän kunnostuksen pitkälti Mikko Isokankaan ansiosta. Harjoitusten vetämisestä vastasi lähinnä Irja Heino, joka piti naisten jumppaa säännöllisesti. Kaikkea toimintaa vaikeutti myös koulun remontti muutaman talven ajan ja sisäliikuntatiloja ei käytännöllisesti ollut lainkaan.

2000 – luku

2000 -luvulla seura alkoi Mikko Isokankaan johdolla näyttää elpymisen merkkejä. Toiminnan virkistymistä edesauttoivat uuden hienon koulun ja etenkin sen liikuntasalin saaminen kylälle. Yleisurheiluharjoitukset alkoivat loppukesästä 2001 Ojakkalan urheilukentällä ja talvella toiminta jatkui urheilukerhoissa liikuntasalissa. Urheilukouluja on vedetty Kari Pieviläisen ja Matti Mäkilän toimesta aina näihin päiviin asti.

Seuran toimintaan liittyi myös pesäpallo, jota harrastetaan lähinnä puulaaki- ja harrastemielessä. Ojakkalan Liikunta, Virkistys ja Ilon harjoituksissa kävi parinkymmenen miehen joukko muutamana iltana viikossa kesäisin. Pesäpallon myötä toimintaan tuli mukaan myös muuta vapaa-ajan toimintaa. Beach Volley – kentät rakennettiin urheilukentän laitamille ja niissä kävijämäärät ovat olleet runsaita läpi kesäkauden.

Vuonna 2007 urheiluseuran johtoon astui Kari Liukko ja urheiluseuran toiminta sai uuden lisävaihteen päälle.

Urheilukentän ympäristöä alettiin kunnostamaan vuosikymmenen loppupuolella ja vuonna 2008 urheiluseura teki talkootyönä urheilukentän laitamille huolto- ja varastorakennuksen, jonka myötä urheilukentän käyttömukavuus koheni huomattavasti. Samanaikaisesti urheilukentän ympäristöä siistittiin ja luotiin siitä viihtyisä paikka ojakkalaisille urheilun harrastajille. Urheilukentällä onkin ollut talvisin lähes poikkeuksetta ensimmäinen luistelukunnossa oleva ulkoluistelurata Vihdissä.

Lisäksi urheiluseura oli mukana urheilutalon kunnostamishankkeissa vuosikymmenen lopulla.

2010-luku

Ojakkalan Visan toiminta on jatkunut virkeänä ja uusia tapahtumia alettiin järjestää vuosittain. Visahölkkä on saavuttanut vakiintuneen aseman syksyn hölkkätapahtumien joukossa ja osallistujien määrä on asettunut yli 50. Talven Visa-Cup hiihdot ovat keränneet myös runsaasti osallistujia tammi-helmikuun aikana kisailtavaan kolmen osakilpailun muodostamaan hiihtotapahtumaan.

Urheilutalon kunnostustyöt ovat jatkuneet 2010-luvulla ja urheilutalo ympäristöineen onkin nykyisin korkeatasoinen juhlapaikka monenlaisiin juhlatapahtumiin. Urheilukentän laidassa oleva tenniskenttä on myös kunnostettu pelikelpoiseksi vuonna 2012 ja hiekkakentän laidalle asennettiin frisbeekorit haittojen harjoittelua varten.

Urheilukoulutoiminta on jatkunut Karin ja Matin toimesta aktiivisesti ja kävijämäärät ovat vuosien saatossa kasvaneet edelleen.

Vuosien tauon jälkeen Visa osallistui kunnanmestaruusviesteihin hienolla menestyksellä vuosina 2016-2019.

Saaliina oli kaksi viestien kokonaiskilpailun voittoa 2018 ja 2019 sekä kaksi hopeasijaa vuosilta 2016 ja 2017.

Joukkueet koostuivat  lähes kokonaan urheilukouluun osallistuneista lapsista sekä  heidän vanhemmistaan

Lentopalloilijat aktivoituivat ja osallistuivat lentopalloliiton sarjatoimintaan. Korkeatasoista kilpalentopalloa nähtiin Ojakkalan koululla useampana vuotena Visan joukkueen toimesta.

Seura-aktiivit kunnostautuivat myös vapaa-ajan toiminnalla ja muutaman kerran järjestettiin seuran jäsenille ja tukijoille tarkoitetut Visa-iltamat, joissa musiikkia soitti visalaisista aktiiveista koottu oma yhtye Electric Visa Orchestra.

Ojakkalan Visa on nykyisin virkeä kyläläisiä liikuttava järjestö, jonka toiminnan mahdollistavat aktiiviset seuraihmiset. Seuran toimintaan tarvitaan yhä uusia aktiivisia henkilöitä mukaan, jotta kylällämme olisi myös tulevaisuudessa mahdollista harrastaa monipuolisesti liikuntaa. Seuran toiminnasta kannattaa kysellä johtokunnan jäseniltä tai nettisivujen palautesivuston kautta.